Tivissa

Tivissa s’envolta de gegants, són els cims de al serra de Tivissa, que, just al seu darrere, s’aixequen imponents per a dominar el Priorat i la cubeta de Móra. El poble forma una munió de cases arrodonida que deriva en la majestuosa església arxiprestal de sant Jaume. El casc antic de Tivissa destaca per la seva monumentalitat i bon estat de conservació, fet que el converteix en un dels conjunts historicoartístics més grans i bells de les Terres de l’Ebre. El nucli històric, manté la sonomia emmurallada amb carrers estrets i sinuosos, així com cases senyorials que aconsegueixen que el visitant es submergeixi en l’època medieval. Als peus del poble s’estenen les hortes, molins hidràulics i els rentadors, un dels més ben conservats de la serra. 

El municipi de Tivissa compta amb un dels jaciments ibèrics més importants de Catalunya inclòs en la Ruta dels Ibers i on es va trobar l’anomenat Tresor de Tivissa. Es tracta del poblat ibèric del Castellet de Banyoles declarat monument historicoartístic l’any 1978. A més, compta amb diferents jaciments prehistòrics declarats l’any 1998 Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Molt a prop del poble s’hi troba l’ermita de Sant Blai que s’acompanya d’una zona de pícnic i una font. 

Sabíeu que...

Va ser a Tivissa, més concretament a l’entorn de l’ermita de sant Blai, on es pintaren les primeres marques de GR de la península Ibèrica a mans del Doctor Aiguadé Sans, l’encarregat de crear un sender de gran recorregut que tenia d’unir França amb l’estret de Gibraltar i que després es va denoinar GR7. 

El terme municipal de Tivissa és un dels més grans del sud de Catalunya i el segon en extensió de la província de Tarragona.