Què fer

Observació d'aus

La serra de Llaberia és l’habitat de nombroses espècies d’aus representatives del mediterrani o amb una gran singularitat, per la qual cosa s’ha convertit en unes muntanyes ideals per a la pràctica de l’observació d’ocells (birdwatching). Entre el conjunt de les aus i més fàcilment observables en destaquen les aus rapinyaires per excel·lència del mediterrani, així com la gralla del bec vermell, de gran exclusivitat per les baixes latituds a la serra. Les millors zones per a la pràctica del birdwatching són els cims de Llaberia o la serra de la Llena a Tivissa. L’observació s’ha de fer sense destorbar-los.

Passejades a cavall

Les excursions amb cavall són una altra de les activitats que es poden realitzar a la serra. Esdevenen una forma molt atractiva de gaudir de l’entorn en família o amics a través de passejades i rutes amb cavall que permeten endinsar-se i conèixer els paisatges de la serra d’una forma tranquil·la i amena.

Enoturisme

L’enoturisme és una activitat en creixement a la serra de Llaberia. La vessant interior de la serra inclosa dins el Priorat i la Ribera d’Ebre produeix vins de gran qualitat sota la denominació d’origen Montsant i permet practicar l’enoturisme amb la visita i la realització de tasts de vins, tant a cooperatives i cellers tradicionals com moderns. Alguns dels cellers de la serra formen part de la Ruta del Vi de la comarca del Priorat.

Turisme rural i cultural

La serra de Llaberia es converteix en l’entorn ideal per fer-hi turisme rural, ja que presenta els ingredients necessaris per gaudir d’una escapada o vacances en un entorn rural de qualitat i envoltat d’una natura encara salvatge. L’oferta de turisme rural de la serra de Llaberia es caracteritza per la tradició, el relax, la tranquil·litat i la contemplació i descoberta del paisatge. Al mateix temps, destaca per la qualitat i varietat dels establiments d’allotjament i restauració.

El turisme rural a la serra pot combinar-se amb activitats de caire cultural, que permeten conèixer i entendre la seva història, tradicions i costums.

Pobles medievals, edificis modernistes, cases senyorials, construccions de pedra seca, museus i centres d’interpretació, així com itineraris culturals i temàtics són només alguns dels exemples de la rica oferta cultura de la qual disposa la serra.

Tanmateix, la realització d’altres activitats de contacte amb la natura, enoturístiques, físicoesportives o fins i tot festives contribueixen a gaudir d’una experiència rural excepcional i completa a la serra de Llaberia.