Capçanes

Entre les aigües de la riera de Capçanes i la cua del pantà dels Guiaments treu el cap el poble de Capçanes, com si d’un cep encargolat es tractés. Capçanes és un poble modern que ha sabut mantenir-se viu al llarg del temps. El pas del ferrocarril va obrir les portes de Capçanes al món, cosa que el va converitr en una de les portes d’entrada del Priorat i li va aportar un gran dinamisme econòmic que avui encara es percep amb la presència de cases senyorials i modernistes. Però si per alguna cosa destaca Capçanes és per la valentia de la seva gent; el Carrasclet i els pagesos protagonistes del ressorgir de l’agricultura al Priorat en són els exem- ples més representatius.

Els carrers de Capçanes estan endreçats i les seves cases són belles i esveltes i es troben presidides per l’església parroquial dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu. El Monument al Carrasclet recorda el guerriller Pere Joan Barceló i Anguera (1687-1741), conegut amb el renom esmentat per la seva professió de venedor de carrasques (carbó), va participar a la Guerra de Successió al costat de Carles d’Àustria. Molt a prop del poble hi ha l’àrea de lleure de les Canals, està situada a la riera de Capçanes, on trobem la font de Santa Rosalia.

La vall de Capçanes, que penetra cap a l’interior de la serra, gaudeix d’un gran encant paisatgístic: l’exuberància de la vegetació, el barranc de la Fou, el salt del Tortó, els masos, les construccions de pedra seca i les vinyes que s’enfilen fins la capçalera de la vall converteixen aquest indret en un dels paratges més bells de la serra de Llaberia 

Sabíeu que...

Per Festa Major, l’últim cap de setmana de juliol, en honor a sant Abdó i sant Senén, destaca el dia dels Barbis, en el qual una colla d'homes del poble són els encarregats de dur a terme tota una jornada de gresca pels carrers.

Sabíeu que...

Capçanes fou el primer lloc de l’estat on s’elaborà vi Kosher, el vi del jueus. Aquest fet, juntament amb la qualitat dels seus vins, va impulsar l’actual internalització dels vins de Capçanes.