Entre les aigües de la riera de Capçanes i la cua del pantà dels Guiaments treu el cap el poble de Capçanes, com si d’un cep encargolat es tractés. Capçanes és un poble modern que ha sabut mantenir-se viu al llarg del temps. El pas del ferrocarril va obrir les portes de Capçanes al món, cosa que el va converitr en una de les portes d’entrada del Priorat i li va aportar un gran dinamisme econòmic que avui encara es percep amb la presència de cases senyorials i modernistes. Però si per alguna cosa destaca Capçanes és per la valentia de la seva gent; el Carrasclet i els pagesos protagonistes del ressorgir de l’agricultura al Priorat en són els exem- ples més representatius.
Els carrers de Capçanes estan endreçats i les seves cases són belles i esveltes i es troben presidides per l’església parroquial dedicada a la Nativitat de la Mare de Déu. El Monument al Carrasclet recorda el guerriller Pere Joan Barceló i Anguera (1687-1741), conegut amb el renom esmentat per la seva professió de venedor de carrasques (carbó), va participar a la Guerra de Successió al costat de Carles d’Àustria. Molt a prop del poble hi ha l’àrea de lleure de les Canals, està situada a la riera de Capçanes, on trobem la font de Santa Rosalia.
La vall de Capçanes, que penetra cap a l’interior de la serra, gaudeix d’un gran encant paisatgístic: l’exuberància de la vegetació, el barranc de la Fou, el salt del Tortó, els masos, les construccions de pedra seca i les vinyes que s’enfilen fins la capçalera de la vall converteixen aquest indret en un dels paratges més bells de la serra de Llaberia