Llaberia

Llaberia és el nucli que dóna el nom a la serra. Se situa al bell mig del conjunt muntanyós i és el més menut de tots. Es tracta del llogaret més pintoresc i de muntanya de la serra de Llaberia. Conserva encara la seva sonomia urbana medieval amb carrers estrets i cases empedrades. L’entorn del nucli de Llaberia és excepcional, la natura n’és la gran protagonista, i les cases, un exemple de com l’home ha sabut adaptar-se a aquestes muntanyes. 

Rere els encants naturals en forma de grans muntanyes, zones boscoses, altiplans rocosos, fonts, barrancs i vistes panoràmiques s’amaga un patrimoni cultural i monumental també excepcional: Llaberia presumeix de tenir l’església romànica més meridional de Catalunya, que en aquest cas està dedicada a Sant Joan Baptista, i l’únic museu dedicat al transport de bast de Catalunya. 

Llaberia, a tanta altura posada, esquiva horitzons oberts, que li són la temptació oferta, i es reclou íntimament, avara d’ella mateixa, concentrada en la pròpia fe” Josep Iglésies. 

Sabíeu que...

Llaberia és el poble situat més a llevant i de més altitud de les Terres de l’Ebre, concretament a 680 metres sobre el nivell del mar. 

Al costat de la Miranda hi ha instal·lat un dels quatre ràdars el Servei Meteorològic de Catalunya. Fou inaugurat l’any 2008 i dóna servei a bona part del país. Aporta informació relacionada principalment amb les tempestes que arriben del sud o del sud-oest.