Fauna

Com és lògic, un espai natural d’aquestes característiques presenta una gran diversitat d’espècies animals. Tot plegat es deu al baix grau d’antropització de la serra, que permet que moltes espècies singulars i pròpies del mediterrani trobin el seu hàbitat en aquestes muntanyes.

En destaquen els endemismes associats a les cavitats subterrànies, invertebrats, com escarabats, cargols o cucs poc estudiats i molt fràgils, que tenen el seu hàbitat en coves especí ques.

Pel que fa a les espècies vertebrades, s’hi troben dos de les espècies més emblemàtiques i representatives del medi natural mediterrani: la tortuga mediterrània, la qual, presenta una important població a la serra, i les aus rapinyaires, com l’àguila cuabarrada i l’àguila reial, que nien i voleien les cingleres i racons més salvatges i feréstecs.

Una altra de les aus que destaca, per presentar una de les colònies més importants del sud de Catalunya és la gralla del bec vermell. També n'hi ha als cingles de la serra i el seu acrobàtic vol desa a les ventades més fortes del mestral.

A les zones humides els am bis i rèptils són abundants, en destaca, per exemple, la salamandra. A la resta de l’espai els rèptils són representats majoritàriament per serps i llangardaixos, entre els quals destaca per la seva grandesa i colors, el llangardaix ocel·lat.

Sabíeu que...

Entre les serps, hi ha espècies verinoses, com ara l’escurçó. Es pot diferenciar per la forma triangular del cap, les pupil·les allargades i perquè és gris amb una ratlla irregular fosca al dors. Hi ha altres animals verinosos o urticants.