La Serra de Llaberia

Caracteritzada pel seu relleu accidentat, amb barrancs encaixats i cingleres de vertigen, i un paisatge eminentment natural i mediterrani, la Serra de Llaberia constitueix un conjunt orogràfic complex, format per la pròpia Serra de Llaberia, la Serra de Montalt i la Mola de Colldejou, d’enorme bellesa i singularitat.

La seva situació i el seu relleu abrupte l’han convertit en un indret sovint poc freqüentat i remot i, per tant, genuí i poc alterat. Els seus petits pobles de muntanya agrària mediterrània mantenen la seva estructura tradicional i autenticitat.

Els seus principals cims, el Mont-redon (864m), la Miranda (917m) i la Mola de Colldejou (921m) constitueixen l’skyline de referència del sud del Camp de Tarragona, i des d’ells es pot gaudir d’àmplies panoràmiques, amb molt bona visibilitat sobre el mar o sobre les planes i serres del voltant.

A més, les seves grans balmes, coves, avencs i ponts naturals configuren paisatges sovint desconeguts però sempre espectaculars i que us convidem a descobrir.

Diversitat de Flora Mediterrània

La diversitat de la seva flora mediterrània conforma un paisatge genuí i poc alterat. Hi trobem:

 • Alzinar mediterrani típic.
 • Alzinar muntanyenc.
 • Rouredes submediterrànies.
 • Pinedes (principalment de pi blanc i pinassa).
 • Teixedes.
 • Brolles de romaní i bruc d’hivern amb bufalaga tintòria.
 • Garrigues entre les que destaca el coscoll, el llentiscle o el margalló.

Hàbitat d’espècies endèmiques i zona de cria d’aus rupícoles

La Serra de Llaberia és hàbitat d’interessants espècies endèmiques i zona de cria d’aus rupícoles. Hi torbem:

 • Fauna invertebrada: Hi destaca la presència d’espècies endèmiques rares a Catalunya i d’elevat interès conservacionista.
 • Amfibis: Hi trobem granota verda, tòtil, gripauet de punts i salamandra.
 • Rèptils: Tortuga mediterrània, serp verda, serp blanca, serp de ferradura i llangardaix ocel·lat.
 • Mamífers: El grup més interessant des d’un punt de vista conservacionista és el dels quiròpters.
 • Ocells: Hi destaquen el picots i rapinyaires, així com el cargolet, la mallerenga cuallarga i el raspinell comú. La Serra de Llaberia és zona de cria d’aus com l’àliga daurada, l’àliga cuabarrada i la grall de bec vermell.

7 Motius per visitar la Serra de Llaberia

Territori desconegut

La Serra de Llaberia, un petit món muntanyós aïllat i desconegut, que encara conserva tots els seus valors més essencials. Un territori replet de colors i formes capritxoses, molt proper a grans centres urbans i turístics. Una terra plena d’una diversitat agosarada, de contrastos constants i sobtats que configuren belles estampes paisatgístiques. Un tresor amagat.

Panoràmiques

La Serra de Llaberia, un regnat muntanyós que pren forma de ferradura i que ofereix un espectacle paisatgístic únic i inimitable. Muntanyes plenes de llum mediterrània que esdevenen balconades obertes de bat a bat des de les quals s’albiren immillorables vistes panoràmiques sobre el mar i sobre territoris propers i llunyans. Una autèntica talaia des de la qual observar, desconnectar i respirar. I connectar amb un mateix.

Ruralitat i autenticitat

La Serra de Llaberia, un territori amb caràcter, poblat per persones fortes i valentes. Un territori exuberant però abrupte, on la relació entre l’home i les muntanyes és ancestral i inseparable. Un territori amb pobles plens de vida, on l’home s’ha sabut resguardar del Mestral, i que conserven la seva identitat i ruralitat més autèntica. La de la gent i costums de tota la vida.

Muntanya activa

La Serra de Llaberia, el seu paisatge feréstec, autèntic i divers, de cingles inaccessibles, corriols, balmes, coves i avencs, com a marc ideal per a la pràctica esportiva sostenible, de descoberta de l’entorn i d’un mateix, a través d’una abundant xarxa de camins i/o d’itineraris senyalitzats.

El valor del silenci

La Serra de Llaberia, terra de paisatges heterogenis i a vegades insòlits, de contrastos i de rica diversitat, en els quals el silenci és, sovint, l’únic denominador comú. Un silenci etern i sempre present que proporciona emocions i capricis sensitius de difícil oblit, i que convida al repòs, la contemplació i gaudi de l’entorn i a la renovada unió entre cos i ment dels que l’experimenten.

Territori de llegendes i misteris

La Serra de Llaberia, un món de mitologia, llegendes fantàstiques, màgia i misteris. Unes muntanyes i pobles que han estat escenari d’abundants històries relacionades amb bèsties endimoniades, tresors amagats i personatges històrics i llegendaris. Tot un imaginari col·lectiu transmès generació rere generació, que espera als més valents i atrevits.

Biodiversitat i protecció del medi

La Serra de Llaberia, territori de gran biodiversitat, en el qual s’hi està portant a terme un rigorós i constant treball de protecció, conservació i divulgació, en base un model singular de gestió territorial, que en garanteix la seva pervivència i futur.