La Diputació de Tarragona ens ha atorgat una Subvenció per a la realització d' accions de conservació, millora i promoció del nostre E.I.N.

El passat 29 de novembre del 2022 la Diputació de Tarragona va atorgar a l' EIS Serra de Llaberia una Subvenció per import de 25.000,00€, per a la realització d'actuacions de millora i conservació dins l'espai natural de la Serra de Llaberia. 

Les teixedes mediterrànies són boscos molt particulars i escassos que formen petits rodals en pinedes, alzinars o fagedes. La seva àrea de distribució ha anat disminuint des de la darrera glaciació i actualment està en regressió. Les seves principals amenaces són el canvi climàtic, els canvis en el paisatge i els incendis. Per aquest motiu, els boscos mediterrànis de Taxus baccata s’han catalogat com a hàbitat de conservació prioritari en l’àmbit europeu (hàbitat 9580 a la Directiva 97/62/CE).

Donada la importància i fragilitat de l’espècie i amb la necessitat de conèixer el seu estat de conservació, es planteja la realització d’un treball de camp per tal d’avaluar la població i establir mesures de conservació i millora. Tots aquests treballs han estat recolzats pels tècnics del Consorci de la Serra de Llaberia, entitat vinculada amb la gestió del espai d’interès natural.

Durant els darrers mesos, hem realitzat les següents actuacions per a conservar i millorar les teixedes mediterrànies (taxus baccata):

1. Inventari i presa de dades de les poblacions de Taxus baccata:

  • Comptatge i presa de dades dels peus inventariables (diàmetre normal, altura, composició, distribució, tipus de capçada).
  • Comptatge del regenerat.
  • Descripció de les espècies arbustives i herbàcies presents  comptatge de nombre de peus inventariables i de regenerat.

2. Repàs de les zones de tancament en les diferents teixedes de l’Espai d’Interès Natural. amb l’objectiu de comprovar-ne l’estat i extreure els tancats en mal estat.

3. Control de les brostejades dels herbívors en les zones amb i sense tancament, avaluació del grau de deteriorament per l’efecte del ramat.

4. Inventari del nou regenerat.

5. Noves mesures de tancaments, tutors individuals.

6. Aclarida de la vegetació acompanyant per tal de reduir la competència amb altres llenyoses.

 

.,

 

klñ

 

Les actuacions s’han realitzat en les diferents teixedes de dins l’espai d’interès natural de la Serra de Llaberia amb una presència important tant de peus inventariables com de regenerat. 

Actuacions i objectius assolits:

a) Pel que fa a la competència de les teixedes:

S’han realitzat actuacions de reducció de competència mitjançant la realització d’aclarides selectives en coníferes i selecció de tanys en espècies rebrotadores i lianoides. Amb aquests treballs aconseguirem alliberar la competència directa entre peus i facilitar la captació tant de nutrients com d’aigua. Els peus restants augmentaran tant en altura com en diàmetre, disposant d’una copa ben formada i amb major vigorositat.

b) Pel que fa a la regeneració:

S’han eliminat tancats trencats, tombats i/o deteriorats i s’han col·locat tutors individuals ja que el nombre de regenerat present en les teixedes és elevat, tenint al voltant de 30/40 plàntules en algunes teixedes i de 15/20 plàntules en altres, regenerat debilitat per l’elevat grau de pastura.

L’extracció de tancats deteriorats i/o trencats-tombats i la col·locació de tutors facilitarà el creixement dels peus de regenerat que actualment tenen al voltant de 0,5-1,3 metres d’altura, intentant que així puguin assolir els 3,5 metres, altura idònia per evitar la depredació.