Marçà

Marçà és el poble més septentrional. S’estén als peus d’una de les muntanyes més singulars de la serra, la Miloquera, un gran turó que per la seva localització i altitud ha esdevingut desde temps prehistòrics un punt estratègic per a moltes civilitzacions. El poble de Marçà, antigament ubicat al turó de la Miloquera, s’assenta avui als seus peus. Els edificis més notables són l’Ajuntament i l’església parroquial de Santa Maria.

Al terme hi trobem nombrosos vestigis neolítics, les restes del castell de Marçà, l’antic convent dels servites, masos i masies i les restes de l’únic molí paperer del Priorat, Mas Magrinyà. Entre els espais naturals destaca la font dels Tres Batlles, l’indret on els alcaldes de Marçà, Colldejou i Tivissa debatien temes polítics aprofitant l’encreuament dels límits municipals; l’estret de Catà, un petit congost format per la riera de Marçà, i la Pallissa, on s’hi troba un petit estany natural i una zona de pícnic.

Marçà, juntament amb la serra de l’Albera, presumeix de tenir les úniques colònies naturals de tortugues mediterrànies de la península Ibèrica, les quals les podem observar al Centre de Recuperació de la Tortuga Mediterrània. 

Sabíeu que...

Marçà compta amb diferents construccions modernistes, fet que demostra la importància econòmica que adquirí el poble el segle XIX. Entre les construccions modernistes més notables destaca la cooperativa Falset-Marçà, obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí.